Kuusi + yksi tapaa pakata sairaalalaukku oikein

Oikeaa tapaa pakata synnytyslaukku ei oikeasti ole, niin kuin ei yhtä oikeaa tapaa monessa muussakaan asiassa. Tässä blogipostauksessa esitellään kuusi kuvitteellista tapaa, joista kaikki ovat ihan yhtä hyviä. Sinä itse muodostat sitten sen seitsemännen tavan - joka on sinulle, siihen hetkeen, kun synnytys käynnistyy, juuri hyvä.

En uskoakseni ollut koskaan kuullutkaan sanaa sairaalalaukku ennen ensimmäistä raskauttani. Käytetäänkö sellaista termiä edes missään muualla, kuin synnytyksen yhteydessä? Pakkaavatko umpilisäkkeen poistoon tai selkäleikkaukseen menevät sairaalalaukkua?

Sairaalalaukku on siis se asia, johon synnyttämään valmistautuva äiti pakkaa ne tavarat, joita arvelee vauvanhakureissulla tarvitsevansa. Jotkut arvelevat enemmän, toiset vähemmän. Laukuttakin voi synnyttämään mennä. Saapumaan valmistautuva vauva ei kysele, onko äitikin kyllin valmistautunut; onko laukku varmasti pakattu?

Sairaalalaukun pakkaaminen on osa raskausprosessia. Se voi toimia myös henkisenä valmistautumisena tulevaan koitokseen. Lähestyvä synnytys voi aiempiin kokemuksiin tai kokemattomuuteen perustuen jännittää, pelottaa, herättää iloa, uteliaisuutta ja monenmoisia tunteita ja ajatuksia. Loppuraskaus toki itsessään valmistaa äitiä synnytykseen. Kun olo alkaa olla tukala ja yöt enemmän heräilyä kuin nukahtelua, ja kun rinnan alta tekisi mieli saada pikkuihminen jo rinnan päälle, alkaa mieli suopua synnytykseen. Synnytyslaukun pakkaaminen konkretisoi sitä, että pieni ihminen on todella saapumassa. Äiti järjestää samalla ajatuksiaan, kun pakkaa laukkuaan.

Oikeaa tapaa pakata synnytyslaukku ei oikeasti ole, niin kuin ei yhtä oikeaa tapaa monessa muussakaan asiassa. Tässä blogipostauksessa esitellään kuusi kuvitteellista tapaa, joista kaikki ovat ihan yhtä hyviä. Sinä itse muodostat sitten sen seitsemännen tavan - joka on sinulle, siihen hetkeen, kun synnytys käynnistyy, juuri hyvä.

Varman päälle -Elli

Elli tykkää valmistautua kaikkeen hyvissä ajoin. Elli pakkaa sairaalalaukun heti rakenneultran jälkeen. Onhan jollekin joskus jossain syntynyt kuulemma vauva jo raskausviikolla 22. Eihän sitä koskaan tiedä.

Elli pakkaa laukkuun mukaan vauvalle vaatteita koosta 44 kokoon 56. Mukaan täytyy tietysti ottaa Unavaatteen harsoja ja Syli-viltti. Ne ovat vauvan herkälle iholle sopivan pehmoisia. Tuttia Elli ei ota mukaan. Elli aikoo täysimettää vauvaa, eikä halua vaarantaa imetyksen onnistumista millään ylimääräisellä.

Itselleen Elli pakkaa mukaan puikot ja babysurialpakka-mulperisilkkisekoitelankaa, joka on kuulemma pehmoisinta mahdollista lankaa. Jos sairaalassaoloaika pitkittyy, Elli ehtii neuloa pikkuiselle nutun, housut ja myssyn. Sukat on isomummi jo neulonut, ne on pakattu rakkaudella vauvan tavaroiden joukkoon. Kamera ja ladatut akut täytyy vielä muistaa myöhemmin mukaan. Niitä kun voi vielä seuraavan 20 viikon aikana tarvita.

Muut, mutta mitäs minusta -Marja

Marja haluaa aina ottaa kaikki muut huomioon, mutta meinaa välillä unohtaa itsensä. Sairaalalaukkuun Marja huolehtii vauvalle harsojen lisäksi Unavaatteelta tilatun Try-it Collection -Bibs-tuttipaketin. Siinä on neljä erilaista tuttimallia, joista vauva saa valita mieleisensä. Marja tietää edelliskerrasta, että tutti voi tulla tarpeeseen, kun vauvan imemisvietti heräilee. Mukaan lähtee myös sinkkisalvaa (vaikka Marja tietää, ettei vauvan kakka vielä polta pikkupyllyn ihoa rikki), pari pikkuruista vaippaa (vaikka sairaalasta saisi kyllä kotiutumisvaipankin), täydellinen vaatekerta (kietaisubody, ne söpöimmät sukkahousut, vauvanlakki ja kevyt haalari). Ja tietysti harsopeitto ja ensilelu vauvalle. Vaunuverhon Marja on virittänyt valmiiksi turvakaukaloon, jonka mies tuo sitten, kun kotiutumisen aika koittaa.

Miehelleen Marja pakkaa sisäkengät, juomaa, pussin miehen lempikarkkeja, kuulokkeet, laturin ja kevyen fleecepeiton, jos synnytys pitkittyy ja mieskin haluaa levätä. Samasta syystä Marja pakkaa mukaan myös särkylääkettä ja niskahierontalaitteen: isän on syytä olla hyvissä voimissa, kun vauva saapuu maailmaan.

Itselleen Marja… voi ei. Sairaalassa Marja huomaa unohtaneensa itsensä kokonaan! Mies juoksee ostamaan sairaalan kioskista rouvalleen hammasharjan ja suklaalevyn. Samalla vaivalla hän ostaa ihanan kukkakimpun ja kätkee sen synnytyssalin nurkkaan odottamaan.

Unohtaja-Ursula

  Ursulan synnytys alkaa lapsiveden menolla ja kovilla supistuksilla. Sairaalalaukkuun… uuups! Sairaalalaukku on unohtunut pakata! Ursula on kaksinkerroin eteisessä. Hänen miehensä työntää laukkuun Ursulan kosmetiikkapussin ja kasan vauvanvaatteita (taatusti ei niitä, mitä Ursula oli ajatellut). Mitä muuta mukaan tarvitsee? Mies ei tiedä, eikä Ursula enää supistuksiltaan muista.

  Ohjekirja-Olivia

  Olivia on tulossa ensimmäistä kertaa äidiksi. Hän haluaa tulla täydelliseksi äidiksi ja tehdä kaiken mahdollisimman oikein. Olivia on etsinyt sairaalakassin pakkaamiseen ohjeita useista lähteistä. Hän on haastatellut äitiä, anoppia, terveydenhoitajaa, ystävää, kummitätiä ja ylipäänsä kaikkia synnytyksen kokeneita naisia ja tehnyt kattavan listan, mitä kaikkea mukaan tarvitaan. Olivian kassista löytyy paperinen versio äitiyskortista, vaikka se nykyään onkin myös sähköisessä muodossa. Olivia on tehnyt tarkan synnytyssuunnitelman. Hän toki ymmärtää, että synnytys voi tuoda mukanaan yllätyksiä, mutta toivoo, että hänen suunnitelmansa toteutuisi mahdollisimman tarkoin.

  Olivia pakkaa mukaan bluetooth-kaiuttimen; hän on laatinut puhelimeensa soittolistan synnytystä varten. Musiikin kaari tulisi ihanasti myötäilemään synnytyksen kulkua: avautumisvaiheeseen rentouttavaa ja rauhoittavaa musiikkia, ponnistukseen vähän räväkämpää ja sitten itse syntymän hetkellä alkaisi soida se heidän lempikappaleensa, jota he ovat soittaneet vauvalle jo raskausaikana vatsanpeitteiden läpi.

  Syntymän jälkeen vauva kapaloidaan Syli-vilttiin. Vaatteita Olivia ei vauvalle pakkaa. Olivia aikoo noudattaa suositusta, että vauva olisi mahdollisimman paljon äidin paidan alla, ihoa vasten.

  Ylellisyys-Amalia

  Amalialle arjen luxus on kaikki kaikessa. Hän pakkaa sairaalakassiin mukaan hygieniatarvikkeet itselleen. Hyväntuoksuinen suihkusaippua ja vartalovoide kohottavat varmasti synnytyksen jälkeistä mielialaa. On ihanaa kihartaa hiukset ja laittautua hiukan. Amalia ei aio olla sellainen tukka pystyssä, pulautukset ryntäillä -itsensä unohtanut äiti. Amalia ottaa mukaansa omat aamutossut ja Unavaatteen Vohvelitakin. Se toimii ihanasti sairaalassa haahuilussa ja näyttää kuvissa taatusti paljon tyylikkäämmältä, kuin sairaalan turkoosi tai marjapuuronpunainen aamutakki. Hyvät imetysliivit ja liivinsuojuksia Amalia on hankkinut jo hyvissä ajoin.

  Vauvalle Amalia on valinnut Unavaatteelta Vohveli-kylpytakin sävyyn sointuvat Bibs-tutit, harsot ja pikkuruiset polvisukat. Sairaalakassiin lähtee mukaan myös lakritsia ja syömäpuikot: mies on luvannut tilata sushia suoraan synnytyssaliin, kunhan pikkuihminen on saapunut.

  Luomu-Liisukka

  Liisukka toivoo synnytystä ilman kivunlievitystä. Hän varaa mukaansa rentoutusmusiikkia ja eteerisiä öljyjä. Liisukka on käynyt synnytyslaulukurssin ja tehnyt hengitysharjoituksia pitkin raskautta. Vauvalle Liisukka pakkaa kestovaippoja, sekä ihanan Hattara-vohvelipeiton, johon vauva kiedotaan heti vesisynnytyksen jälkeen.

  Juuri synnyttämään lähtiessä Liisukka sujauttaa laukkuun keräkaalin jääkaapin perältä. Kylmät kaalinlehdet helpottavat rintoja sitten, kun maito alkaa kunnolla nousta.


  Kaikkea edellä mainittua ja lukemattomia muita tavaroita ovat naiset kautta aikain pakanneet synnytyslaukkuihinsa. Mitä Ellillä, Marjalla, Ursulalla ja kumppaneilla unohtui? Huulirasva. Juomapullo. Puhelimen laturi. Salaattirasia. Rennot vaatteet. Villasukat. Mitä vielä? Mitä ehdottoman tärkeää sinun synnytyslaukkuusi kuuluu? Tulosta seuraavasta linkistä pakkauslista omaa synnytyslaukkuasi varten.

  The synnytyspakkauslista

  Millainen on sinun synnytyslaukkusi sisältö? Tulosta täytettävä lista täältä ja laadi itse se juuri sinulle oikeanlainen pakkauslista tätä elämäsi reissua varten. <3

  Vieraskynässä, Kaisa

  Ostoskorisi on tyhjä

  Toimitusehdot

  Toimitusajat

  Lähetämme tuotteet pääsääntöisesti 1 arkipäivän kuluessa tilauksen saapumisesta. Arvioitu postituspäivä näkyy tuotetiedoissa. Postituspäivät ovat ma, ti, ke ja pe! Ennakkotilattavien tuotteiden on tuotesivuilla näiden tuotteiden arvioitu toimitusaika. 

  Emme vastaa ylivoimaisen esteen aiheuttamista viivästymisistä tai viivästysten aiheuttamista välillisistä haitoista. Myös loma- ja ruuhka-aika saattaa viivästyttää tilausten käsittelyä. Verkkokauppa tiedottaa sivuillaan poikkeavista toimitusajoista.

  Toimitustavat ja -kulut

  • Toimitusmaksu on 4,90€ 
  • Yli 75€ tilaukset toimitamme sinulle ilman postikuluja. (Ilmainen kotiintoimitus yli 130€ tilaukset)

  Toimitutapoina on Posti, Matkahuolto, Postin kotiinkuljetus tai Nouto Vesilahdelta.

  Tuotteen vaihto

  Mikäli haluat vaihtaa tuotteen, ole tilauksen saatuasi pikaisesti yhteydessä asiakaspalveluumme. Tarjoamme yhden ilmaisen vaihdon VAATTEISIIN (esim. Vohvelitakit). Muissa tuotteissa (kuin vaatteet) vaihto maksaa 6€. 

  Huomioithan, että palautettava tuote täytyy olla myyntikuntoinen. Katso palautusehdoista tarkempi kuvaus palautettavan tuotteen kunnosta. 

  Jotta syntyisi mahdollisimman vähän palautettavaa ja tuotteiden vaihtoja, autamme sinua mielellämme jo tilausvaiheessa valitsemaan oikean mallisen, värisen ja kokoisen tuotteen! Voit soittaa, laittaa sähköpostia, viestiä, whasappia tai sosiaalisessa mediassa viestiä. Olen täällä sinua varten! P. 044 596 4656 (arkisin klo 8-16), sposti: info@unavaate.fi ja somessa: @unavaate

  Palautusehdot

  Jos olet kuluttaja sinulla on Suomen kuluttajansuojalain mukainen oikeus peruuttaa tilaus ilmoittamalla tästä meille. Annamme tilauksiin 30 päivän vaihto- ja palautusajan tuotteiden vastaanottamisesta. Palautusmaksu on 6 euroa.

  Peruuttamisilmoitus tulee tehdä selkeästi esimerkiksi peruuttamislomakkeellamme, alla olevaan sähköpostiimme tai palautettavan tavaran mukana toimittamallasi kirjallisella ilmoituksella.

  Peruutusoikeus koskee vain ja vastaavasti palautettavien tuotteiden on oltava alkuperäispakkauksessa, käyttämättömiä ja hyvin takaisinlähetystä varten pakattuja. Jos palautettua tuotetta on vastoin ostajan laissa säädettyä huolenpitovelvollisuutta käytetty, on yrityksellä oikeus periä arvonalennus aina tuotteen täyteen hintaan saakka palautuskuluineen. Asiakkaan tilauksesta ja toiveiden mukaisesti muokatuilla tuotteilla ei ole vaihto- eikä palautusoikeutta.

  Jos kauppa perutaan, tavara on palautettava viivytyksettä ja viimeistään 30 päivän kuluttua peruuttamisilmoituksen tekemisestä alla mainittuun Palautusosoitteeseemme. Palauttajan on tarvittaessa näytettävä toteen, että tavara on palautettu määräajassa, esimerkiksi palautuskuitilla.

  Palautusmaksu on 6 euroa, ja se pidätetään palautussummasta. Mikäli olet saanut tuotteet toimituskuluitta alkuperäisessä tilauksessa ja palautuksen jälkeen et olisi ollut oikeutettu ilmaiseen toimitukseen, palautussummasta vähennetään alkuperäinen postikulu ja 6 euron palautusmaksu.

  Palauttaessasi toimitetun tilauksen, liitä siihen mukaan nimesi ja yhteystietosi sekä tilinumerosi rahojen palautusta varten.

  Palautamme vastaavasti tilauksesta maksamasi rahat viivytyksettä kuluttajasuojalain mukaisesti.

  Palautusosoitteemme:

  Unavaate
  Jyskäntie 1
  37470 Vesilahti

  P. 044 596 4656

  Postin sopimustunnus 658248

  Lunastamaton paketti

  Lunastamatta jättäminen ei ole sama asia kuin palautus tai peruutus. Lunastamatta jätetystä paketista, josta ei ole tehty erillistä peruutusilmoitusta, perimme palautumisesta aiheutuneet toimituskustannukset (6€). Uudelleen lähettämisestä veloitamme uuden toimituskulun.

  Tilaaminen

  Tuotteet tilataan verkkokaupassa lisäämällä ne ostoskoriin ja maksamalla ostoskorin sisältö. Käsittelemme kaikki asiakastiedot luottamuksellisesti. Tilatessasi verkkokaupasta sinun edellytetään tutustuneen ja sitoutuneen kulloinkin voimassa oleviin toimitusehtoihin. Onnistuneen tilauksen jälkeen lähetämme sinulle sähköpostiin tilausvahvistuksen. 

  Maksaminen ja maksutavat

  Unavaatteen verkkokaupassa maksunvälityspalveluna toimii luotettava ja kotimainen Paytrail

  Paytrail-maksunvälityspalvelu välittää maksusi kauppiaalle. Tämän vuoksi tiliotteellasi tai luottokorttilaskullasi voi näkyä maksun saajana Paytrail. Paytraililta löytyy monipuolinen valikoima maksuvaihtoehtoja:

  • kotimaiset pankkipainikkeet
   • Suositut pankkipainikkeet ohjaavat suorittamaan maksun omaan verkkopankkiin
  • korttimaksutavat
   • Visa debit ja credit, MasterCard, Ameican Express
  • näppärät mobiililompakot
   • Mobilepay, Pivo, Siirto
  • joustavat Lasku- ja osamaksupalvelut: 
   • Collector ja Jousto

  Tilaus- ja maksuvahvistus

  Kun olemme vastaanottaneet tilauksesi, lähetämme sinulle välittömästi sähköpostilla tilausvahvistuksen, josta näkyvät tilaustietosi. Tarkasta aina tilausvahvistuksen sisältö. Jos sinulla on kysyttävää, ota heti yhteys asiakaspalveluumme (info@unavaate.fi). Säästä tilausvahvistus mikäli joudut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun. Asioidessasi asiakaspalvelussa pidä aina mahdollinen asiakasnumerosi ja tilausnumerosi saatavilla. Tarkasta aina, että paketin sisältö täsmää tilausvahvistuksessa olevien tuotteiden kanssa.

  Asiakaspalveluumme saat yhteyden seuraavilla tiedoilla:

  • sähköpostitse info@unavaate.fi 
  • puhelimitse 044 596 4656 (arkisin klo 8-16) / Anu, Unavaate

  Ongelmatilanteet

  Mikäli tuote on kadonnut tai vioittunut kuljetuksen aikana tai se ei muuten vastaa tilaustasi, tulee sinun ilmoittaa virheestä viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisesti Peruutusoikeus ja palautusehdot -kohdassa mainittuun osoitteeseen tai soittamalla yhteystiedoissa mainittuun puhelinnumeroon. Jos paketti on selvästi vaurioitunut kuljetuksessa, teidän täytyy tehdä välittömästi asiasta reklamaatio valitsemanne toimitustavan kuljetusyhtiölle.

  Unavaate, y-tunnus 2466283-4, osoite Jyskäntie 1, 37470 Vesilahti.

  Kauppa myy tuotteita täysi-ikäisille yksityishenkilöille. Tuotteiden hinnat sisältävät arvonlisäveron. Pidätämme oikeuden hintojen ja toimituskulujen muutoksiin.